Nailsworth Street Residence

Capitalising on the sloping block, this modern two-storey residence offers a combination of light, lofty spaces and open plan living coupled with private, more intimate spaces for seclusion and relaxation. The soft but clean palette of timber, natural stone and subtle highlights, such as copper, is established at the entrance to the residence. The New Zealand ‘Schist’ stone steps ground the house in the undulating landscape and lead residents and visitors to the entrance terrace that is articulated with timber and copper features.

This modern, light and softened palette of materials is continued through the home and compliments the overall loftiness and warmth of the interior and through to the external, north facing living spaces. Internal stone and concrete features, such as fireplaces, feature walls and off-form concrete ceiling, anchor the building and are offset with polished plaster walls, 4m high ceilings and high windows capturing light and views. The effect is a fine balance of sleek modern lines, warm and natural tones, and expansive yet grounded spaces which offer comfort throughout the year.

With a fully-contained living space downstairs – a future-proofing feature as the family matures – the main living spaces and bedrooms are positioned on the upper level, taking advantage of the topography of the site to capture views over the local peppermint trees to Cottesloe Beach beyond. The open-plan living spaces at the entrance lead smoothly to the outdoor spaces that include a tiled alfresco entertaining area and swimming pool. The definition between the open, lofty public spaces and the more private living spaces of the home is articulated with a feature stone wall as the bedrooms lead to the secluded area at the rear of the property.

The off-form concrete boundary wall at the extent of the block not only offers privacy and definition for the external living spaces, it also ties back to the internal concrete and stone features and the Schist feature stone entrance steps – reinforcing the sleek, contemporary and natural style of this comfortable, modern home.

Architecture by Humphrey Homes

Block size: 1052m2
Duration of Design Stage: 12 months
Unbuilt

View our Client's testimonial here