Athelstan Road Residence

The Athelstan Street Residence is a bright and spacious single-level home that sits comfortably within the traditional vernacular of its Cottesloe context. The house is in keeping with the classic homes of the area, with its gabled pitched roof, deep verandah and timber-framed bay window, while the interior offers modern amenities specific to the client’s lifestyle. The home is strategically designed to facilitate easy and safe mobility for the clients as they move into their mature years, ensuring all parts of the home are fully accessible via ramps and generously proportioned circulation spaces. 

Designed using passive solar principles, the layout is centred around a generous courtyard, which allows an abundance of natural light to enter the dining and kitchen areas. Deep eaves to the courtyard ensure sunlight is regulated at the height of summer, while a deep verandah effectively shades the house throughout the day. The windows contain operable highlight panels to provide natural cross breeze to cool the interior, while the inclusion of photovoltaic cells allow the home to generate its own power; an environmentally responsive feature.  

The house features two bedrooms, a library, living room, and a study, with lofty 3m high ceilings, cornices and skirting throughout. The open plan kitchen, dining and living spaces are articulated in a light neutral palette of finishes, while solid Blackbutt timber flooring and warm, travertine marble add a sense of tactility throughout the interior. The resulting home is the perfect fusion of traditional and contemporary design, offering a comfortable and timeless home with the added benefits of its sustainable initiatives. 

 

ARCHITECTURE AND BUILDING BY HUMPHREY HOMES

Block size: 593m2
Duration of Design Stage: 4 months
Duration of Building Contract: 12 months
Actual Build Time: 10 months

View our Client's testimonial here